dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Mange vil gerne kunne yde livreddende førstehjælp på jobbet
En hjertestarter kan gøre en stor forskel. Især hvis der er nogen som ved, hvordan den skal bruges. (Arkivfoto)
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Mange vil gerne kunne yde livreddende førstehjælp på jobbet

Tal fra Hjerteforeningen viser, at blot en ud af tre lønmodtagere oplever en fast procedure om undervisning i livreddende førstehjælp.
19. JUL 2024 8.20

Med en stadig ældre befolkning vil flere danskere blive ramt af et hjertestop på arbejdspladsen.

Alligevel viser en undersøgelse fra Hjerteforeningen, at der kun for en ud af tre lønmodtagere er en fast procedure om undervisning i livreddende førstehjælp - herunder brugen af en hjertestarter.

Kun 42 procent af de adspurgte har i det hele taget på et eller andet tidspunkt gennem deres arbejde modtaget undervisning i livreddende førstehjælp.

Med cirka 5.000 hjertestop om året uden for hospitalerne er det uundgåeligt, at der opstår hjertestop på arbejdspladser. Næsten 80 procent svarer i undersøgelsen, at undervisning i førstehjælp burde være en fast procedure.

Mange vender tilbage i job

Administrerende direktør i Hjerteforeningen Anne Kaltoft er glad for, at så mange gerne vil kunne træde til, hvis de bliver vidne til et hjertestop i arbejdstiden.

Samt at mange mener, at det er en opgave, der kunne ligge på arbejdspladsen.

- For falder man om på arbejdspladsen, har man jo typisk en alder, hvor man stadigt burde have mange år foran sig, siger hun.

76 procent af dem, der er i arbejde og falder om af hjertestop og via livredning overlever, vender tilbage til at arbejde.

- Så jeg håber, at flere virksomheder vil se et kursus som en del af deres sociale ansvar, siger Anne Kaltoft.

- For i forhold til hjertestop udenfor hospitalet, så er arbejdspladsen typisk et "heldigt sted", fordi flere kan træde til end i eget hjem, hvor der typisk kun er en eller ingen andre til stede.

Hun peger på, at tid er afgørende for overlevelsen. Hvis ingen handler hurtigt, så falder sandsynligheden for overlevelse for hvert minut med ti procent.

- 1 ud af 19 overlever, hvis man kun ringer efter ambulancen. Med genoplivning og hjertestarter så er det op til 60-70 procent, der kan overleve et hjertestop, siger Anne Kaltoft.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.