Medie: Over 110 fund af skimmelsvamp på Rigshospitalet
HOVEDSTADEN: De seneste fem år er der registreret mindst 110 tilfælde af skimmelsvamp på Rigshospitalet i København. Det skriver Berlingske på baggrund af en gennemgang, som mediet har lavet af data fra Region Hovedstaden.
I to ud af tre tilfælde er skimmelsvampene fundet på afdelinger for patienter, der ifølge Sundhedsstyrelsen ikke må komme i nærheden af skimmelsvampe. Patienternes immunforsvar er så svækket, at de risikerer at få infektioner af svampene, skriver mediet.
I Rigshospitalets sydkompleks, er der de seneste fem år blevet gjort 66 fund af skimmelsvamp.
I komplekset ligger blandt andet afdelingen for organtransplanterede børn, afdelingen for for tidligt fødte børn og afdelingen for voksne leukæmi-patienter. På alle tre afdelinger, er der blevet registreret skimmelsvamp.
Øger risiko for død
Patienter med et svækket immunforsvar på grund af kræftbehandling eller transplantationer har mellem 40 til 60 procents chance for at overleve, hvis de får en infektion af skimmelsvampe. Er svampen resistent stiger dødeligheden med op til 90 procent, viser forskning fra Rigshospitalet ifølge Berlingske.
Region Hovedstaden og Rigshospitalet har siden 2018 fået udarbejdet flere rapporter, der viser, at hospitalet har problemer med skimmelsvamp i vækst.
Hospitalets kommunikationsafdeling skriver i et skriftligt svar til Berlingske, "at Rigshospitalet og Center for Ejendomme er meget opmærksomme på, om der opstår skimmelsvamp i bygningsmassen."
- De gamle bygninger er visse steder meget slidte og trænger til renovering, og det kalder naturligvis på særlig årvågenhed, skriver kommunikationsafdelingen.
De tilføjer dog, at svampeinfektioner sjældent skyldes, at der er høj koncentration af skimmelsvamp, men at nogle patienter har så svækket et immunforsvar, at de kan blive syge bare af at være i deres eget hjem eller i naturen.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.