dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Mindre specialisering og mere forebyggelse i sundhedsvæsenet
Jonas Egebart, direktør i Sundhedsstyrelsen, opfordrer kommunerne til at bruge velfærdsteknologi til at hjælpe flere borgere i eget hjem.
Foto: Henriette Søvsø Szocska

Sundhedsdirektør med anbefalinger:
Mindre specialisering og mere forebyggelse i sundhedsvæsenet

Kommunerne laver for mange velmenende men udokumenterede indsatser, lyder det på KL's Sundhedskonference fra Sundhedsstyrelsens direktør.
27. FEB 2024 11.20

Flere forebyggende tiltag og færre højtspecialiserede behandlinger er vejen frem, hvis man skal løfte kvaliteten i sundhedsvæsenet.

Sådan siger Jonas Egebart, direktør i Sundhedsstyrelsen, til KL's Sundhedskonference.

Der sker for meget uhensigtsmæssig behandling, og vi risikerer at behandle folk for noget, de ikke har ønsket. 

Han understreger, at kommunerne lige nu står der, hvor mange borgere får behandling i form af et højt specialiseret tilbud, mens mindre rent faktisk kunne gøre det.

For lidt forebyggelse

I samme åndedrag kan man ikke komme udenom, at psykiatrien skriger på et markant fagligt løft.

Det betyder ikke nødvendigvis, at man skal lave mere behandling. Det handler også om at sætte ind tidligere uden for psykiatrien, fastslår Jonas Egebart.

Kommunerne fokuserer for meget på investering og for lidt på effekt, mener han.

- Kommunerne skal i højere grad have fokus på kvalitet, effekt og evidens i alle indsatser. Førstevalget skal altid være at støtte borgeren i eget hjem, hvis borgeren har mulighed for det. Det kan frigive tid til dem, der har mest brug for det, siger han og foreslår, at kommunerne sætter ind på mere implementering af velfærdsteknologi, der kan være til stede i borgerens hjem.

- Jeg synes, at vi har for lidt styr på forebyggelsen. Der bliver gjort meget, men vi har svært ved at få koblingen til, hvad der giver effekt. Det bliver velmenende og ikke dokumenterede indsatser, der bliver indført.

Med fordel kan kommunerne fokusere på at implementere tiltag hurtigere.

- Det er forhindrende for udviklingen, hvis man skal lave fulde ryk i blokken hele tiden. Så kommer vi ikke videre. Vi skal sikre, at kvaliteten er tilstrækkelig, men der er ikke altid behov for, at tiltagene rammer hele området, siger Jonas Egebart og tilføjer:

- Meningen er, at vi skal se på, hvordan det skal være, og se på dem, der gør det godt, og så lade os inspirere til at implementere lige netop dér, hvor der er behov.

Kommuner beder om hjælp

Cirka 1.000 mennesker er mødt op til dagens konference, og alle blev inviteret til at komme med deres bud på, hvordan Sundhedsstyrelsen kan hjælpe kommunerne et skridt videre.

Nogle af de mest efterspurgte ting var mere hjælp til økonomi, velfærdsteknologi, mere lighed i sundhed, fokus på forebyggelse, mindre kontrol og kvalitetsstandarder.

Det kunne Jonas Egebart nikke genkendende til, og han understregede i samme åndedrag, at Sundhedsstyrelsen har fokus på flere af disse ting. Især opfordrer han kommunerne til at kigge mere væk fra de specialiserede behandlinger, som ifølge ham kan imødekomme mange af de behov, kommunerne har.

- Vi skal ikke gå mod mere specialisering. Selvfølgelig skal det være der, hvor man har behov for det, men vi er nødt til at sætte en stopper for tempoet og omfanget og i stedet sætte mere ud i det primære sundhedsvæsen, konkluderer han.

- Det handler ikke om at gøre mindre eller ringere - det handler om prioritering og effektivisering. Vi skal ikke gå på kompromis med kvaliteten, vi skal bare effektivisere og optimere.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.