dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Næsten hvert tredje terminalsyge barn dør i hjemmet
Flere terminalsyge børn dør i hjemmet frem for på sygehuset. Det viser nye tal fra videncenteret Repha ifølge Politiken. (Arkivfoto).
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Næsten hvert tredje terminalsyge barn dør i hjemmet

Nye tal viser, at 29 procent af uhelbredeligt syge børn dør derhjemme. Flere efterspørger hjælp fra de palliative teams.
19. JUL 2024 6.17

En voksende andel af uhelbredeligt syge børn dør derhjemme frem for på sygehuset. Det viser nye tal fra Rehpa, der er et videncenter for rehabilitering og palliation, skriver Politiken.

I perioden fra 2012 til 2020 faldt andelen af dødsfald på hospitalet blandt børn og unge under 18 år fra 75 procent til 60 procent. Tallet inkluderer også dødsfald på børnehospice.

Hvis forældre vælger, at deres uhelbredeligt syge barn skal dø derhjemme, indebærer det, at forældrene skal stå for pleje i hjemmet, skriver avisen.

- Andelen af børn, som dør hjemme, er steget. Det er en markant udvikling, siger Ane Bonnerup Vind, der er videncenterchef på Rehpa, til Politiken.

Familien kan i så fald få hjælp og vejledning af et børnepalliativt team fra hospitalet, skriver Rehpa på sin hjemmeside.

Eftersøger palliation

I alle fem regioner er der mellem fem og syv palliative teams, står der videre.

Ifølge Mette Asbjørn Neergaard, der er professor og overlæge på Aarhus Universitetshospital, kender flere til og efterspørger palliation i hjemmet. Det fortæller hun til Politiken.

Palliation er det sundhedsfaglige ord for lindring og bruges i forbindelse med lindrende behandling af lidelser og de symptomer, der kan være forbundet med at få og leve med en livstruende sygdom. Det skriver Region Hovedstaden på sin hjemmeside.

Tal fra Rehpa viser også, at dødsfald i hjemmet efter kræft hos børn i alderen 2 til 12 år er steget fra 26 procent til 61 procent mellem 2012 og 2020.

Tallet for, hvor mange der dør på hospitalet, er faldet fra 74 procent til 39 procent i samme periode.

Repha er et nationalt videncenter, der er organiseret i en forskningsgruppe og en forskningsklinik med klinisk intervention. Organisationen arbejder med udvikling, forskning, dokumentation og formidling.

Se rapport fra Repha her.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.