Over 163.000 borgere i Danmark er tilmeldt som hjerteløbere, men de fordeler sig formentlig ikke ligeligt over hele landet. Derfor vil folkene bag hjerteløberordningen nu være klogere på, hvilke kommuner der har mange hjerteløbere, og hvor der mangler.
Med en opdatering af appen "TrygFonden Hjerteløber", som bliver tilgængelig fra torsdag, vil hjerteløbere fremover skulle registrere deres hjemkommune og ikke kun region.
Set fra et rekrutterings- og forskningsmæssigt perspektiv vil det være "en kæmpe gevinst".
Det siger Fredrik Folke, der er overlæge, klinisk professor og forskningsleder i Akutberedskabet i Region Hovedstaden. Han er forskningsansvarlig for hjerteløberprojektet, som er en ordning, hvor frivillige rykker ud til hjertestop via en alarm og yder hjertelungeredning og bringer hjertestartere med.
- Nu får vi forhåbentlig et rigtig godt indblik i at få rekrutteret hjerteløbere, sådan så uanset hvor man befinder sig, kan man få hurtig hjælp, siger han.
Regionale forskelle
Fredrik Folke har en forventning om, at der vil tegne sig særligt to billeder.
- Vi vil nok se mange i de tætbefolkede områder som Odense, Aarhus og København. Her er mange mennesker og rigtig mange unge mennesker, som ofte er dem, der tilmelder sig.
- Så tror jeg også, at der er ret stor regional forskel. Nogle yderkommuner har sikkert været rigtig gode til at rekruttere og organisere. Mens der i andre områder vil være brug for en fokuseret indsats.
Selv om man registrerer sin bopæl i én kommune, kan man naturligvis arbejde i en anden.
Fredrik Folke peger på, at 75 procent af de 5.000 hjertestop, der hvert år sker uden for hospitalet i Danmark, sker i hjemmet.
- Det kan godt være, at folk ikke arbejder i samme kommune, som de bor i, men de fleste mennesker befinder sig alt andet lige flest timer i deres hjem eller tæt på, pointerer han.
Tilmeldt hjemkommune
Når man henter appen, skal man give tilladelse til, at appen kan finde ens lokation. Den slås kun til, når der er et reelt hjertestop, og der søges efter hjerteløbere.
Når man ikke i stedet bruger konstant lokationsdeling, skyldes det dels, at det ville dræne telefonen for batteri, forklarer Fredrik Folke.
- Og så har det en grad af overvågning, vi ikke ønsker. Med den nye måde at tilmelde sig med sin hjemkommune får vi et rigtig fint kort over, hvor vi skal have særlige indsatser for at rekruttere.
I seks ud af ti hjertestop ankommer mindst én hjerteløber før ambulancen.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.