Nyt center skal bygge bro mellem forskning og praksis i børns trivsel
Når det gælder forskning i børns trivsel og udvikling, er det ikke nok at vide, hvad der virker – det er mindst lige så vigtigt at vide, hvordan fagfolk får det til at virke i praksis.
Det er missionen bag det nyåbnede Center for Bedre Børneliv på Københavns Professionshøjskole, skriver skolen i en pressemeddelelse.
- Man kan ikke forbedre praksis og gøre en forskel for børn og familier alene ved at sidde og forske bag et skrivebord, siger professor Donald Forrester fra Cardiff University, der skal stå i spidsen for det panel af rådgivende forskere, der udgør centrets scientific board.
I alt syv forskere skal være med til at udvikle og kvalitetssikre forskningen i i det nye børnelivscenter, hvor det at bygge broer og partnerskaber mellem forskning, uddannelse og praksis er kernen. Centret har 250 mio. fondskroner i ryggen i en periode på op til ti år.
Der hvor uddannelsen foregår
Donald Forrester fremhæver fordelene ved at placere forskningscentret på en professionshøjskole, hvor fremtidens pædagoger, socialrådgivere, jordemødre, sundhedsplejersker, ergoterapeuter, fysioterapeuter og psykomotoriske terapeuter bliver uddannet. Han har selv arbejdet som socialrådgiver og er ikke i tvivl om værdien af den tætte kobling mellem hverdagsliv i praksis og forskning:
- Mit håb er, at det kan påvirke den professionelle praksis både ved at skabe viden til og på uddannelserne og ved at forme flere fagprofessionelle til at arbejde med forskning, producere viden og udvikle et sprog, så de kan tales på tværs af professionerne.
Center for Bedre Børneliv får økonomisk støtte af Novo Nordisk Fonden, TrygFonden og Lego Fonden.
KL og kommuner er blandt samarbejdspartnerne
Centrets samarbejdspartnere
- Offentlige myndigheder: Kommuner på tværs af landet, Kommunernes Landsforening, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK)
- Nationale vidensmiljøer: Center for Tidlig Indsats og Familieforskning, KU, Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, AU, Institut for Idræt og Biomekanik, SDU, TrygFondens Børneforskningscenter, AU, SCOPAS – Formning af viden, begreber, praksis og forandringer i socialt arbejde, AAU, Tænketanken DEA, De øvrige professionshøjskoler: Absalon, UCL, UCN, UC Syd og VIA
- Internationale vidensmiljøer: Children’s Social Care Research and Development Centre (CASCADE), Cardiff University, Centre for Maternal & Child Health Reseach, University of London, Forskningsgruppe ”Samarbeid og sammenheng mellom barnehage og skole”, OsloMet, Forskningsgruppe ”Livskvalitet i barnehagen”, OsloMet
- Civilsamfund: Børns Vilkår, FOLA Forældrenes Landsorganisation, Mødrehjælpen, Red Barnet, Røde Kors
- Faglige organisationer: Dansk Socialrådgiverforening, Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, Jordemoderforeningen, Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS)
Forskerne i centrets scientific board
- Janne Hedegaard Hansen, centerchef, Center for Bedre Børneliv, Københavns Professionshøjskole
- Donald Forrester, professor på Cardiff University og leder af forskningscenteret Cascade
- Christine McCourt, professor, City – University of London. Research lead for the Centre for Research in Maternal and Child Health
- Elisabeth Bjørnestad, professor på OsloMet og leder af projekt GoBan
- Dorthe Bleses, professor, Aarhus Universitet ogTrygfondens Børneforskningscenter
- Morten Hulvej Rod, direktør og professor, Statens Institut for Folkesundhed
- Eivind Aadland, professor, Høgskulen på Vestlandet
Centret har fire forskningsprogrammer
- Tilknytning og forældreskab
- Leg og børnefællesskaber
- Bevægelse, sanser og leg
- Lige muligheder for alle børn
dotn
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.