Organisationer: Prioritér forebyggelse nu
En stribe af sundhedsvæsenets centrale aktører sender en klar opfordring til indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).
De opfordrer hende til at prioritere og styrke forebyggelse som led i regeringens sundhedsreform for at lette presset på sygehusene og mindske danskernes behov for lægebesøg.
Det fremgår af de mange høringssvar til Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger, som regeringen er ved at gennemgå i disse dage for at få input til deres kommende reformudspil, skriver Mandag Morgen.
Større krav til kommuner
Lægeforeningen er en af de organisationer, der retter en klar appel til regeringen. Den havde håbet på et stærkere fokus på folkesundhed og forebyggelse i kommissionens arbejde.
”Lægeforeningen vil kraftigt opfordre regeringen til, at den brede forebyggelsesindsats får et stærkt aftryk i et udspil til sundhedsreform, herunder at der tages håndfaste initiativer til at begrænse forbrug af tobak og alkohol og stilles stærkere krav til kommunernes implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker,” skriver Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, i sit høringssvar.
Kræftens Bekæmpelse ligger på samme linje. Kræft er den sygdom, som flest danskere dør af. Men som formand Helen Berndt Andersen fremhæver i sit og Kræftens Bekæmpelses høringssvar er forebyggelse meget ”fraværende” i kommissionens rapport.
”I 2022 blev cirka 47.000 nye patienter diagnosticeret med kræft, og en styrket forebyggelsesindsats kan sikre, at færre patienter fremover får kræft og andre alvorlige sygdomme. Kræftens Bekæmpelse mener derfor, at forebyggelse bør spille en langt større rolle i fremtidens sundhedsvæsen, end der er lagt op til i kommissionens afrapportering,” hedder det i høringssvaret.
Opfordringen er bemærkelsesværdig, da formanden for kommissionen netop er Kræftens Bekæmpelses egen administrerende direktør, Jesper Fisker. Han har i kraft af sin rolle som kommissionsformand ikke været med til at skrive høringssvaret.
Flere overvægtige
Den seneste nationale kortlægning af danskernes sundhedsprofil viser da også en række bekymrende tendenser.
Det er ganske vist positivt, at flere aldrig har røget, og at færre ryger dagligt. Men mange danskere ryger fortsat. Den mentale sundhed bliver stadigt dårligere. Unge drikker fortsat markant mere alkohol sammenlignet med unge i andre lande. Og andelen af danskere med svær overvægt fortsætter med at stige.
Ikke mindst tendensen til flere svært overvægtige danskere har mærkbare konsekvenser. Der er således hvert år over 50.000 ekstra somatiske indlæggelser, 1,4 millioner ekstra kontakter til almen praksis, 1,5 millioner ekstra langvarigt sygefraværsdage samt 750 flere dødsfald blandt personer med svær overvægt sammenlignet med personer uden svær overvægt ifølge den seneste Nationale Sundhedsprofil.
Det er den slags tendenser, der også får Danske Patienter til at sende en klar appel i sit høringssvar til regeringen. Paraplyorganisationen repræsenterer over 100 patient- og pårørendeforeninger med tilsammen 900.000 medlemmer med kronisk og langvarig sygdom i Danmark.
Økonomisk incitament
Direktør Morten Freil konstaterer i Danske Patienters høringssvar, at forebyggelse spiller ”en meget nedtonet rolle” i kommissionens rapport, og opfordrer derfor regeringen til at prioritere dette tema langt højere i sit kommende reformudspil.
”Forebyggelse bør være en prioriteret del af den fremtidige organisering af sundhedsvæsenet, og der bør etableres en økonomisk incitamentsstruktur, der understøtter forebyggende indsatser i alle dele af sundhedsvæsenet,” foreslår Morten Freil.
Han opfordrer konkret til, at der vedtages en ambitiøs national forebyggelsesplan, og at der – ligesom i Norge – bliver lavet en konkret folkesundhedslov, der sætter klare rammer og forpligtelser for arbejdet med at fremme forebyggelse.
Regeringen forventes at komme med sit udspil til en reform af fremtidens sundhedsvæsen i næste måned.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.