Politisk mål om at nedbringe særlig medicin til demensramte halter
Trods et politisk mål om at halvere forbruget af antipsykotisk medicin til personer med demens inden 2025, er der på syv år ikke sket fremgang. Det skriver DR.
I 2016, da en politisk demenshandlingsplan blev vedtaget, fik hver sjette person med demens medicinen - det svarer til 16 procent.
Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at det i 2023 fortsat var 16 procent af personer i Danmark med demens, der fik antipsykotisk medicin. Brugen af den type medicin har tidligere fået kritik fra fagpersoner, som peger på risikoen for alvorlige bivirkninger.
Derfor gør det Gunhild Waldemar, leder for Nationalt Videnscenter for Demens, "meget, meget ked af det", at handlingsplanen ikke har haft effekt.
- Personer med demens har mere skrøbelige hjerner end os andre, og de bliver påvirket langt hårdere af den her type medicin. De bliver sløve, de bliver fjerne, og de får øget risiko for blodpropper. Og så øges risikoen for at dø også markant hos dem, som får det, siger Gunhild Waldemar til DR.
Nationalt Videnscenter for Demens anslår, at godt 96.000 personer i Danmark over 65 år har demens, og at det tal vil blive højere i takt med en stigende ældrebefolkning.
Minister: Selvfølgelig ikke godt nok
Da den nationale demenshandlingsplan blev lavet i 2016, var nuværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) også sundhedsminister. Planen indeholdt 23 initiativer og en økonomisk ramme på 470 millioner kroner.
Et af målene var at nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin blandt mennesker med demens med 50 procent frem mod 2025. Tiden er derfor ved at rinde ud for målet.
Det er "selvfølgelig ikke godt nok", og det skal "vi have ændret på", lyder det fra Sophie Løhde.
- Gennem årene er der ellers taget en række initiativer for at nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin til mennesker med demens, men vi må desværre konstatere, at det ikke er lykkedes i tilstrækkelig grad.
- Men det betyder ikke, at vi skal slække på vores ambitioner. Tværtimod skal vi blive med at have fokus på området, og regeringen har taget flere nye initiativer, der skal være med til at reducere forbruget, siger Sophie Løhde i en skriftlig kommentar.
Hun nævner, at der blandt andet er øremærket penge til styrket overvågning for at få et bedre overblik over, hvor meget antipsykotisk medicin der udskrives.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.