Region afviste at hjælpe forskere med ALS-undersøgelse i Grindsted
SYDDANMARK: I 2018 afviste Region Syddanmark at sætte sit stempel på en fondsansøgning, som skulle skaffe penge til at undersøge, hvorvidt det høje antal af ALS-tilfælde i Grindsted kunne skyldes den massive forurening fra Grindstedværket, som de lokale i generationer har boet side om side med.
Det skriver Dagbladet Information.
Den alvorlige nervesygdom ALS er en af de lidelser, som har skabt mest bekymring i forureningssagen. Og det er netop tre nye mulige fund af ALS, som har ført til, at regionen i sidste uge besluttede at genoverveje en opfølgende undersøgelse af Grindsted-borgernes sundhed.
Ifølge forskerne bag ansøgningen var regionens stempel afgørende for at få støtte fra Novo Nordisk's såkaldte Tandem Programme, og der var tale om i alt 15 mio. kr.
"Vores ansøgning vil blive meget stærkere, hvis I støtter os med et brev eller deltager, hvis det er muligt," skrev en af forskerne, som forsker i neurologiske lidelser ved Københavns Universitet, i en mail til koncernchef i regionen Kurt Espersen den 14. december 2018. Det viser en aktindsigt, som Information har fået.
Ville ikke forlænge usikkerhed
I første omgang, i en mail den 31. december 2018, svarede Kurt Espersen, at »som region er vi forpligtigede til at følge regionsrådets beslutninger. Vi kan derfor ikke indgå i nogle ansøgninger, før regionsrådet har taget en ny beslutning om en udvidet undersøgelse om Grindsted-borgerne, selv om jeg gerne ville støtte Jeres ansøgning«.
Men Region Syddanmark orienterede aldrig regionalpolitikerne om muligheden for at hjælpe ALS-projektet på vej. Det bekræfter regionen over for Information.
I en senere mail fra Kurt Espersen, sendt til forskeren den 14. januar 2019, lød argumentet mod at støtte fondsansøgningen med regionens stempel, at den ville ødelægge regionens mulighed for at bruge den såkaldte Grindsted-rapport fra Syddansk Universitet som et punktum i sagen.
"Vi frasiger os med denne ansøgning muligheden for at lukke Grindsted-sagen, hvis fase 1, som vi håber, viser, at der ikke er grund til bekymring. Med denne ansøgning vil vi forlænge usikkerheden i flere år," skrev han.
Utilfredse politikere
Flere regionsrådspolitikere udtrykker utilfredshed med, at de aldrig fik muligheden for at forholde sig til fondsansøgningen. En af dem er Villy Søvndal, regionsrådsmedlem for SF.
- Vi politikere er jo ikke ansat til at lege blindebuk. Vi er ansat til på et oplyst grundlag at træffe rationelle beslutninger. Og den mulighed er vi efter min overbevisning blevet frataget i denne sag, siger han til Information.
Kurt Espersen skriver til Information, at det har "været vigtigt for os, at vi var meget præcise i, hvad vi gjorde og sagde i forbindelse med sundhedsundersøgelsen for ikke at skabe forvirring".
Ifølge ham ville ALS-forskernes projekt "de facto være en påbegyndelse af Fase 2, og hvis vi støttede det, allerede inden Fase 1 var færdiggjort, så ville vi jo signalere, at vi mente, at der var grund til at gå videre – uden at vi havde resultaterne fra Fase 1".
Information har været i kontakt med den ene af ALS-forskerne, som ikke ønsker at udtale sig i sagen.
ak
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.