Region: Cheminova-forurening er værre end antaget
MIDTJYLLAND: Den gamle Cheminova-fabriksgrund er mere forurenet end hidtil antaget. Det viser nye undersøgelser ifølge Region Midtjylland. I alt ligger der omkring 15 ton pesticider og seks ton kviksølv gemt på Cheminovas gamle fabriksgrund.
På i alt tre grunde ved Harboøre Tange i Vestjylland deponerede virksomheden Cheminova i 1950'erne og 1960'erne giftigt affald. Ved affaldspladser på den gamle fabriksgrund er forureningen flere steder særligt kraftig. Ét sted er der målt 4.000 milligram kviksølv per kilo jord. Grænseværdien er tre milligram kviksølv.
Det er mere omfattende, end regionen havde regnet med, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
- Der er meget store mængder kviksølv og meget store mængder pesticider på grunden, og det er et stort areal. Faktisk 50.000 kvadratmeter, siger han.
Produktionen på grunden begyndte i 1953 og blev i 1961 flyttet til den nuværende grund på Rønland umiddelbart nord for den oprindelige.
Forsøg i gang
Der findes tre generationsforureninger i Region Midtjylland centreret omkring Cheminovas produktion af blandt andet midler til insektbekæmpelse.
Regionen er i dialog med regeringen om støtte til at få renset generationsforureningerne, fortæller Kühnau. De tre forureninger er Høfde 42, Cheminovas gamle fabriksgrund og den nuværende fabriksgrund.
To firmaer er i gang med forsøg på at rense forurenet sand ved Høfde 42. Tidligere beregninger har vist, at det vil koste mellem 250-600 mio. kr. at rense det område.
For nylig viste det ene forsøg, at man med en opvarmningsteknik kunne få lovende resultater.
- Nu har vi altså to generationsforureninger af samme type på Cheminovas gamle fabriksgrund og på Høfde 42. Jeg håber, at det kan give stordriftsfordele, når der skal renses op med økonomisk hjælp fra staten, siger formand for Udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland Jørgen Nørby (V).
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.