Regioner: Ny medicin kan blive for dyr
BORNHOLM: Efter en lang og stille periode i den danske lægemiddelindustri vil der inden længe blive sendt en masse ny medicin på markedet. Det lovede administrerende direktør i Lægemiddelindustriforeningen, Ida Sofie Jensen ved en debat, som foreningen afholdt på Folkemødet torsdag.
Den melding kommer efter et netop overstået, langstrakt forhandlingsforløb mellem regeringen og regionerne, der med regionsrådsformand Bent Hansens (S) ord har resulteret i, at regionerne 'rundt regnet har de samme penge næste år.'
Dermed er der lagt op til, at det nye medicinråd, som ventes at træde i kraft i begyndelsen af 2017, får noget at se til fra begyndelsen, når regionerne ikke får flere penge til at betale den nye og formodet dyre medicin.
Fri og lige adgang?
Den første halvdel af debatten var der blandt paneldeltagerne, som bl.a. talte repræsentanter fra Folketinget, Dansk Sygeplejeråd og Lægevidenskabelige Selskaber, enighed om, at der for alt i verden skal være fri og lige adgang til medicinsk behandling, og at der ikke må være tilfælde, hvor prisen er skyld i, at patienter ikke får den medicin, de har brug for.
Samtidig mente panelet, at Danmark skal være et foregangsland for ibrugtagning af ny medicin.
Men så tog Bent Hansen bladet fra munden. Han forklarede, at når medicinpriserne i gennemsnit stiger med ca. seks pct. om året, og budgettet ikke følger med, så er han nødt til at finde pengene et andet sted - hos personalet og især sygeplejerskerne.
Og presset lidt af ordstyrer Niels Krause Kjær måtte han erkende, at der i fremtiden kan opstå tilfælde, hvor effektiv medicin kan blive afvist på prisen.
- Hvis prisen bliver så høj, at vi ikke råd til at benytte det, så går jeg ud fra, at medicinrådet afviser det, sagde han.
Ikke skrap nok til at forhandle
Det står i stærk kontrast til, hvad regionerne lovede, da de i april præsenterede medicinrådet. I de syv prioriteringsprincipper, medicinråddet skal arbejde ud fra, er det specifikt formuleret, at 'nye lægemidler, som har en veldokumenteret mereffekt skal ikke afvises alene på grund af økonomi.'
Flere paneldeltagere kritiserede da også, at det overhovedet kan komme på tale, og placerede skylden på manglende forhandlingsevner hos Bent Hansen.
Regionsrådsformanden tog kritikken til efterretning, men nægtede at tage hele skraldet.
- Folketinget er i total enighed om, at der ikke er ret mange penge, og så er det svært at flytte dem. Måske kan jeg gøre det bedre næste gang, sagde han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.