dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Regioner og praktiserende læger stadig langt fra hinanden i forhandlinger
Foto: Tor Birk Trads, Ritzau Foto

Regioner og praktiserende læger stadig langt fra hinanden i forhandlinger

Parterne i de igangværende forhandlinger om fremtidens nære sundhedsvæsen er tilsyneladende ikke helt enige om, hvad de er uenige om

Da forhandlingerne mellem Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisationom (PLO) om fremtidens nære sundhedsvæsen blev skudt igang i november, fremgik det af tidsplanen, at der skulle landes en aftale inden 1. marts 2017.

Her knap seks måneder senere har formanden for PLO, Christian Freitag, løftet lidt af sløret for, på hvilke områder parterne har nærmet sig, og ikke mindst hvor de stadig er langt fra hinanden. 

På et repræsentantskabsmøde i PLO præsenterede Christian Freitag i weekenden den aktuelle situationen som, at 'det ud fra den nuværende aftaleskitse er et beløb, der skiller os ad'.

Et beløb han beskrev som 'nogle relativt få hundrede millioner', og 'nogle få promiller i regionernes samlede budget', og i PLO's øjne er det lige præcis de ekstra midler, der skal til for at vende udviklingen med lægemangel og indlede en modernisering af de praktiserende lægers arbejdsopgaver.

Kühnau: Der er en betydelig forskel imellem os
Spørger man formanden for Danske Regioners Lønnings- og Takstnævn, Anders Kühnau (S), der forhandler på vegne af regionerne, er det dog ikke kun økonomien, der er årsag til, at der ikke er landet en aftale endnu. 

- Vi er ikke enige om alt, og hvis vi skal have en aftale, skal vi både være enige om indholdet og økonomien, siger Anders Kühnau til dknyt. 
Hvor stort eller lille et beløb, der er tale om, ønsker han ikke at forholde sig til.

- Men der er en betydelig forskel imellem os og PLO på forskellige områder, og det er det, vi fortsat forhandler om, uddyber Anders Kühanu. 

Regionerne ønsker ikke et lovindgreb
Hvad begge parter dog er enige om, er, at de fortsat håber, at de kan lande en aftale - uden at Folketinget bliver nødt til at gribe ind med et lovindgreb, som det skete ved overenskomstforhandlingerne i 2014. 

- Jeg håber, at vi fortsætter dialogen med PLO, og at vi når hinanden. Det er stadig mit håb, at vi får lavet en overenskomstaftale, siger Anders Kühnau til dknyt og understreger, at de i Danske Regioner ikke er interesseret i, at Folketinget skal gribe ind i de aktuelle forhandlinger. 

Christian Freitag bemærkede ellers i weekenden, at de i organisationen 'flere gange og fra forskellig sider er blevet fortalt, at hvis ikke PLO hurtigt nærmer sig regionernes tilbud, så vil der komme et nyt lovindgreb'. 

Men det afviser Kühnau.

- Vi er ikke interesseret i et lovindgreb, så længe der er en dialog i gang med PLO om en overenskomstaftale. Den dialog er vi igang med, så det er ikke noget, der er aktuelt lige nu, siger han. 

-  Men det er jo kendt for alle, at hvis ikke vi kan blive enige om en aftale, så kan det ende med et lovindgreb. Men det er jo ikke noget, der ligger på mit bord, det er noget Folketinget og regeringen skal tage stilling til, afslutter han. 

 

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.