dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Regionerne: Genoprejsning af børnepsykiatrien vil tage flere år

I mange tilfælde kan regionerne ikke leve op til at udrede patienter under 18 år inden for frist på 30 dage.
16. JAN 2024 6.15

Det vil tage fem til ti år at komme lange ventelister i børne- og ungepsykiatrien til livs.

Det vurderer Jacob Klærke (SF), som er formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg, over for Politiken.

- Mit bedste bud er, at det vil tage fem til ti år at rette området op, siger han til avisen.

Meldingen kommer, efter at de seneste tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at regionerne i langt de fleste tilfælde ikke kan efterleve patienternes ret til at blive udredt for en psykiatrisk lidelse inden for 30 dage.

I andet og tredje kvartal af 2023 blev der således sat bundrekord i andelen af forløb, hvor udredningsretten var overholdt. I begge perioder blev 37 procent - knap fire ud af ti - udredt til tiden.

På intet tidspunkt i de seneste syv år, som tallene fra Sundhedsdatastyrelsen dækker, har andelen været så lav, skriver avisen.

Skarp prioritering

Jacob Klærke mener ikke, at ressourcerne i børne- og ungepsykiatrien er fulgt med den stigning i antal henvisninger, som der er sket. Det har medført en skarp prioritering, som betyder, at dem med størst behov kommer til hurtigst, mens der for andre opstår længere ventetid, påpeger han.

De senere år har undersøgelser peget på en stigning i selvrapporteret mistrivsel blandt børn og unge, skriver Politiken. Samtidig er antallet under 18 år, der får en eller flere diagnoser, steget.

Ifølge Indenrigs- og Sundhedsministeriet levede omkring 73.000 børn og unge under 18 år den 1. januar 2023 med en eller flere psykiatriske diagnoser.

- Vi får flere henvisninger, og efter covid-19 ser vi, at børn og unges symptomer er mere komplekse og tager længere tid og flere ressourcer at udrede, hvilket presser kapaciteten og forlænger ventetiden på at tage nye patienter ind. Det er flere udfordringer oven i hinanden, siger Jacob Klærke til avisen.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.