Regionerne vil overtage det nære sundhedsvæsen. KL: Start med jeres eget
AARHUS: Regionerne er lykkedes med at udvikle et specialiseret sygehusvæsen med et løft af kvaliteten, konstaterede Danske Regioners formand Anders Kühnau (S), tilfreds, da organisationen torsdag i Aarhus holdt sin generalforsamling, i år opgraderet til Regionernes Politiske Topmøde.
Tilfredsheden gjaldt dog ikke udviklingen uden for hospitalerne. De nære sundhedstilbud er ikke blevet udviklet tilstrækkeligt, sagde Anders Kühnau uden at nævne, at det er kommunerne, der har ansvaret for den del.
Men adressen var klar nok. Hospitalerne får for mange patienter, hvis sygdomme kunne være forebygget eller behandlet, før det kom til indlæggelse, og i den anden ende af sygdomsforløbene er der for mange, der ikke kan udskrives, fordi der ikke er tilbud til dem "i det nære", sagde regionernes formand. "Det nære" forstået som kommunerne.
Som konsekvens af denne kritik foreslår Danske Regioner at samle ansvaret for patienter og sundhed i én myndighed, ét budget og under én lovgivning. Regionerne peger ikke overraskende på sig selv som den rette myndighed til den opgave. En klar ønskeseddel til det reformarbejde, der afventer en melding fra Sundhedsstrukturkommissionen.
24 konkrete forslag
Danske Regioners ønskeseddel er udspecificeret i et udspil med 24 konkrete forslag, hvoraf et om rettigheden til patienter på akutte og midlertidige sengepladser allerede på forhånd har fået en afmålt modtagelse af kommunerne.
Formanden for KL's sundheds- og ældreudvalg, Sisse Marie Welling (SF), erklærer sig således overrasket over, at regionerne "bekymrer sig om rettigheder på de kommunale pladser, når vi i kommunerne i vidt omfang netop har været nødt til at oprette disse pladser, fordi regionerne har nedlagt sengepladser på hospitalerne og udskrevet patienterne tidligere og tidligere", siger hun.
Det er kort sagt ikke kun regionerne, der positionerer sig overfor Sundhedsstrukturkommission og reformarbejde. KL foreslår køligt, at Danske Regioner "skulle starte med at sikre, at de rettigheder på sygehusene, patienterne har i dag, rent faktisk bliver overholdt, inden man begynder at opfinde nye rettigheder og gøre sig til dommer over kommunernes indsats".
Statsminister Mette Frederiksen (S), der også deltog i regionernes møde, gav regionerne ret i, at der skal ske noget på det nære sundhedsområde, men undgik at tage stilling til, hvem der skal stå for det.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.