Samarbejde mellem region og SDU var alt for tæt i Grindsted-sag
SYDDANMARK: Den omstridte Grindsted-rapport fra SDU viser sig nu at være blevet til under stor påvirkning af Region Syddanmark, der oprindeligt bestilte undersøgelsen hos Syddansk Universitet, SDU. Det skriver Information på baggrund af mails og dokumenter, som avisen har fået aktindsigt i.
Regionen har som leder af projektets styregruppe blandt andet skullet godkende projektbeskrivelse og delresultater inden offentliggørelsen.
Også i udarbejdelsen af rapporten har Region Syddanmark gjort brug af sin magt. Regionen har blandt andet fået fjernet et helt afsnit om forureningens mulige cocktaileffekter fra rapportens begrænsninger og ændret formuleringen "giftdepoter" til "forurenede områder".
Forskningssamarbejdsaftalen mellem SDU og Region Syddanmark betød desuden, at SDU først to måneder efter den endelige rapportering havde "ret til frit at publicere og formidle" rapportens resultater og nye viden.
Uafhængig forskning?
Det tætte samarbejde er ikke deklareret i Grindsted-rapporten. Flere eksperter betegner det som dybt kritisabelt og et klart brud på princippet om forskningens uvildighed, at Region Syddanmark har fået så stor indflydelse på en universitetsrapport, der over for offentligheden fremstår som uvildig forskning.
Juraprofessor ved SDU Sten Schaumburg-Müller betegner det som "klart problematisk", at to offentlige instanser, nemlig en region og et universitet, "aftaler tavshed som udgangspunkt" i forskningssamarbejdsaftalen.
- Man får mistanken, at det er af hensyn til regionens pressestrategi. Det er min vurdering, at en helt ubegrundet tavshedsperiode på to måneder ikke er lovlig. Det ser ikke godt ud, siger han til Information.
Ifølge Claus Emmeche, lektor ved Institut for Naturfagenes Didaktik på Københavns Universitet og ekspert i forskningsetik, er forskningsprojektets konstellation "et tydeligt brud på armslængdeprincippet".
- Når man kigger på rapporten, så fremgår det ingen steder, hverken af forside eller forord, hvor meget Region Syddanmark har været inde over. Det er meget problematisk, siger han til Information.
Regionen har aldrig forsøgt at blande sig
I et skriftligt svar til Information understreger koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen, som ledte Grindsted-projektets styregruppe, at regionen "aldrig har forsøgt at påvirke resultaterne af undersøgelsen, men alene drøftet mulige design og faglige vinkler".
Professor Annette Kjær Ersbøll, der var forskningsleder på Grindsted-rapporten, udtaler i et skriftligt svar til Information, at "Region Syddanmark ikke har haft indflydelse på gennemførelsen af undersøgelsen, herunder på analysevalg, resultater og konklusioner. Vi har alene holdt styregruppen orienteret om, hvordan vi ville foretage undersøgelsen".
Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed på SDU, oplyser i et skriftligt svar til Information, at "vi er opmærksomme på formuleringen" om, at SDU først to måneder efter den endelige afrapportering havde ret til frit at publicere og formidle rapportens resultater.
"Men jeg skal understrege, at der i dette forskningssamarbejde ikke var nogen form for mundkurv eller styring af vores forskning," skriver han til Information.
ibs
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.