dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Sophie Løhde: Patientklagesystemet skal forbedres
Til marts forventes regeringen at fremsætte et lovforslag, der skal bidrage til at forbedre patientklagesystemet.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sophie Løhde: Patientklagesystemet skal forbedres

En arbejdsgruppe, som både KL og Danske Regioner er en del af, vil bl.a. gøre systemet mere overskueligt for patienterne og lette presset på de ansatte. Lovforslag forventes til marts.
11. JAN 2024 11.09

I dag er patientklagesystemet ikke godt nok. Det står klart i de konklusioner, som en arbejdsgruppe bestående af bl.a. KL, Danske Regioner, Lægeforeningen og Danske Patienter har afleveret til regeringen.

Derfor vil regeringen nu forbedre systemet, og forventningen er, at regeringen i marts vil fremsætte et lovforslag for at implementere en række nye tiltag. Det skriver Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

- Vi kan desværre ikke helt undgå, at der bliver begået fejl i sundhedsvæsnet, men det er helt afgørende, at patienter og pårørende har mulighed for at klage over et behandlingsforløb, og at vi lærer af fejlene, så vi minimerer risikoen for, at de gentager sig, siger Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde (V).

- Derfor ændrer vi patientklagesystemet, så der fremover vil ske en hurtigere og mere konstruktiv vej fra fejl til læring. Ændringerne skal samtidig forhindre, at læger og andre sundhedspersoner bliver unødigt involveret i klagesager, der kan være en voldsom belastning for den enkelte, fortsætter hun.

Færre valg og gabestok

Som systemet er i dag, skal patienter vælge imellem, om de vil klage over konkrete sundhedspersoner eller et behandlingsforløb, når de vælger at klage.

Men fremover skal patienter først vælge at klage over enkeltpersoner, efter der er udtalt kritik i forløbsklagesagen. Dertil skal en klagesag mod enkeltpersoner kun kunne tages op, hvis særlige kriterier gør sig gældende, efter at sagen er nærmere oplyst.

Derudover igangsættes en undersøgelse af den såkaldte gabestok, hvor sundhedspersoners navne kan offentliggøres i forbindelse med klagesager over enkeltpersoner, hvor der udtales kritik. Med undersøgelsen vil ministeriet se på, om gabestokken skal justeres, eller om man skal afskaffe ordningen.

Den samlede arbejdsgruppe bag anbefalingerne består af KL, Danske Regioner, Lægeforeningen, Danske Patienter, DSR, FOA, SIND og Danske Handicaporganisationer.

Du kan læse alle anbefalingerne fra arbejdsgruppen her.

lal

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.