dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Sygehuse kan forebygge trafikulykker bedre end politiet
Data fra trafikulykker er mere omfattende på sygehuset end hos politiet, viser nyt studie fra Syddansk Universitet. (Arkivfoto).
Foto: Tanja Lund Carstens/Ritzau Scanpix

Sygehuse kan forebygge trafikulykker bedre end politiet

Data fra sygehuse omfatter mere end politiets og kan derfor bedre bruges forebyggende, viser SDU-forskning.

Selvom datagrundlaget fra sygehusene er større end det, politiet har mulighed for at indsamle og registrere, så er det politiets data, Færdselskommisionen tager udgangspunkt i, når den arbejder med forebyggelse af trafikulykker. Data fra sygehusene betragtes i dag som supplerende, men det burde måske være omvendt, mener forskere fra Syddansk Universitet (SDU).

Forskerne har baseret studiet på alle personer, der er kommet ind i årene 2015-2021 via Odense Universitetshospitals Akutmodtagelse efter en trafikulykke. Disse behandles af læger fra Ortopædkirurgisk Afdeling i samarbejde med plejepersonale og sekretærer fra akutmodtagelsen. Sekretærernes registrering af oplysninger er sammenlignet med politiets.

Iflølge professor ved klinisk institut, SDU, Jens Lauritzen og læge Kristian Kjærgaard, der står bag undersøgesen, så er 93 pct. at registreringerne ved politiet og sygehuset de samme. Men på sygehuset er der registreret mange flere tilfælde end hos politiet og endda mere nøjagtige, viser studiet.

- Vi har data fra 6-10 gange flere ulykker, end politiet har. Derudover arbejder vi også med at registrere alvorligheden af ulykken ud fra en medicinsk vurdering. Den er altså mere præcis, siger Jens Lauritsen.

Registrerer mere

En af grundene til at sygehuset registrerede flere ulykker end politiet er, at politiet kun modtager anmeldelser i 10-15 pct. af de cirka 52.000 tilfælde af trafikulykker, der er om året i Danmark. Det inkluderer både bilister og cyklister, gående der påkøres og andre hændelser, der sker på vejene.

Det overrasker i undersøgelsen ikke, at lægerne derfor laver flere registreringer og bedre er i stand til at vurdere skadesgrad, siger Jens Lauritsen men tilføjer:

- Nu er det også vist, at det er muligt at registrere transportmiddel, ulykkessituation og trafikantens rolle. Det sker gennem grundig og systematisk registrering på akutmodtagelserne, siger han. Også anvendt sikkerhedsudstyr, modpartens rolle og skadested registreres.

Under de enkelte kategorier er der underkategorier, som uddbyber ulykken yderligere. Jens Lauritsen anbefaler derfor, at man begynder at planlægge trafikforebyggelse ud fra sygehusenes data sammen med politiets.

Erfaringer fra Fyn

Ved at bruge indsamlede data fra hospitalet kan indsatserne målrettes ved færdselskampagner, fx så der sættes ind ved vejkryds, hvor man kan se, at der er en særlig høj risiko.

- Vi har i mange år haft et rigtig godt samarbejde med Fyns Politi. De bruger Ulykkes Analyse Gruppens data indsamlet i Akutmodtagelsen, når de planlægger kampagner. De ser simpelthen på, hvor der sker flest ulykker, så de kan være til stede der. Det kunne man godt brede ud til hele landet, forklarer Jens Lauritsen.

Han tilføjer, at man endnu ikke ved, om der er lige så stort grundighed og præcision i alle akutmodtagelser i landet. En tilsvarende undersøgelse af data fra sygehusene er under planlægning med Danmarks Statistik.

Fakta om studiet:
  • Jens Lauritsen har udført studiet sammen med Kristian Kjærgaard, læge og ph.d. fra SDU.
  • Alle data er samlet på Fyn i 2015-2021. Fyn har cirka 470.000 indbyggere.
  • Der er indsamlet data om skader ved personer, som har været involveret i en trafikulykke. Data er indsamlet i Akutmodtagelsen på Odense Universitetshospital.
  • Der er registreret 21.562 skader, hvoraf 5.176 var alvorlige. Kun 10 pct. af de mindre skader og 15 pct af de større skader var kendt af politiet. Det var typisk skader med børn, cyklister eller ”bløde trafikanter”, som politiet ikke registrerede.
  • Uheld og skadesomfang er registeret, og disse data er blevet sammenlignet med politiets data ved hjælp af cpr-nummeret eller manuelt.
  • Uheldet og skadesomfanget blev systematisk registreret på Akutmodtagelsen ved hjælp af et særligt kodekort - et skema, hvor der både kan registreres kategorier og underkategorier som transportform, skadestype og geografi.
  • Alle data analyseres og formidles i anonymiseret form. Der videregives ikke oplysninger, som gør, at man kan genkende enkeltpersoner.

Kilde: Syddansk Universitet

cwa

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.