dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Sygehusskilte i Region Sjælland bliver mere forståelige
Fremover skal al skiltning på Region Sjælland være af den patientvenlige af slagsen som her ved Slagelse Sygehus. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Vilhelm/ Ritzau Scanpix

Sygehusskilte i Region Sjælland bliver mere forståelige

Inspireret af Region Hovedstadens model for mere patientvenlige afdelingsnavne bliver fx geriatri fremover til ældresygdomme på Region Sjællands sygehuse.

SJÆLLAND: Inden udgangen af 2026 skal vanskeligt forståelig skiltning af afdelingerne på Region Sjællands somatiske sygehuse være udskiftet med en patientvenlig af slagsen. Det godkendte regionsrådet tirsdag med tilføjelsen, at rådet lægger vægt på, at principperne for navngivning koordineres med de øvrige regioner.

Principperne for navne er baseret på den model, som Region Hovedstaden allerede har udarbejdet med projektet "Ventet og Velkommen", der i 2022 modtog Sprogprisen for indsatsen.

Regionsrådsformand i Hovedstaden Lars Gaardhøj (S) siger til TV2 Øst, at implementeringen her begyndte i 2017, og at den er taget godt imod af patienterne.

- Det betyder, at patienter ikke skal bruge energi på at oversætte eksempelvis kardiologi til hjertesygdomme, siger han og oplyser også, at medarbejdere i forbindelse med løbende evalueringer har fortalt, at færre patienter nu spørger om vej.

De nye afdelingsnavne på Region Sjællands sygehuse vil også have patienterne som målguppe, så det ikke bliver interne, praktiske hensyn eller hensyn til samarbejdspartnere, der vejer tungest, fremgår det af indstillingen. De patientvenlige afdelingsnavne kan være brobygger mellem det uforståelige, fremmede fagsprog og patienternes oplevelse af at føle sig ventet og mødt. 

Ændrede afdelingsnavne fremgår af bilaget "Navneliste for patientvenlig navngivning", og her ses fx, at afdelingen for hæmatologi bliver til afdelingen for blodsygdomme, at ordet geriatri udskiftes med ældresygdomme, og at gastroenterologi og hepatologi bliver til mave-, tarm og leversygdomme.

Kommunikationen udad

Implementeringen af de patientvenlige navne omfatter udelukkende den synlige og borgerrettede kommunikation. Dermed er der tale om den mindst omfattende ændringsproces i forhold til ressourcer, regionens økonomi og øvrige driftsomkostninger. 

I regionens Hoved-MED (øverste udvalg for medindflydelse og medbestemmelse) er der tilslutning til implementeringen af de mere patientvenlige navne, dog med bemærkninger om, at nogle af de latinske betegnelser i dag er almenkendte - som fx gynækologi, der fremover bliver til kvindesygdomme. Sidstnævnte kan fx indebære udfordringer i forhold til kønsidentitet, hedder det.

Hoved-MED udtrykker også i Hvidbog over høringssvar bekymring for omkostningerne til implementeringen af de nye afdelingsnavne, idet udgifterne til det skal klares inden for sygehusenes egne budgetter. Endelig peger udvalget på, at der også er behov for, at den skriftlige kommunikation med borgerne bliver gjort mere forståelig i et patientvenligt sprog.

De nye navne omfatter ændringer for skilte og oversigtskort samt for sygehusenes og regionens hjemmeside og i Sundhedsplatformen (red: patientplatformen Min Sundhedsplatform).

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.