dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Teknostress kan føre til udbrændthed hos sundhedspersonale
Røntgenbillede af en fod. Det danske sundhedspersonale kæmper med teknostress, viser et nyt studie. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Teknostress kan føre til udbrændthed hos sundhedspersonale

Sundhedspersonale kæmper med computerfrustrationer. Det er en overset type af stress, siger forsker.
13. AUG 2024 12.30

Sundhedsbranchen bliver mere og mere afhængig af teknologi. Men teknologien er ikke kun en hjælp. Den kan også være en stressfaktor blandt personalet. Det viser et nyt studie om teknostress fra Roskilde Universitet.

Begrebet dækker over de frustrationer, der opstår, når mennesker oplever udfordringer med at arbejde med eller tilpasse sig ny teknologi.

Morten Hertzum er medforfatter til studiet og professor ved Institut for Mennesker og Teknologi ved Roskilde Universitet. Ifølge ham opstår den specifikke type af stress især i brancher, hvor der er mere på spil, end at det bare i øjeblikket er frustrerende, at teknikken driller. Men problematikken kan også findes andre steder.

- Det kan for eksempel være undervisere, studerende eller i det her tilfælde sundhedspersonale, siger han.

- Der var i studiet et eksempel på, at røntgenbilleder af en patient bare ikke kom frem. Personalet stod og skulle behandle en alvorligt tilskadekommen patient uden at have alle billederne til et fornuftigt grundlag for behandlingen. Det berører altså ikke kun personalet, men også patienterne.

Der er ikke et entydigt svar på, hvad de langsigtede konsekvenser af teknostress vil være, men stress er aldrig sundt, siger Morten Hertzum.

Arbejdsgiverens ansvar

For at komme problemet til livs er flere tiltag nødvendige, lyder det.

- Der er en tendens til, at teknostress tænkes som noget den enkelte selv må håndtere. En del af løsningen er derfor, at det bør anerkendes som et arbejdsgiveransvar, lyder det.

Professoren oplever desuden, at der er en række gode bud på, hvordan man kan lave systemer, der passer til den enkelte gruppe af brugeres behov. De bliver bare ikke altid fulgt, siger han.

- Et element er, at de værktøjer, man har til udviklingen, ikke bliver brugt i det omfang, de burde.

I studiets konklusion skriver forskerne, at teknostress leder til frustrationer og potentielt udbrændthed.

- Det er temmelig overset, hvor frustrerede og forstyrrede vi egentlig bliver af teknologi, der ikke virker som det skal, lyder det fra Morten Hertzum.

Problemet er ifølge ham, at teknologien ikke passer godt nok til det arbejde, der skal udføres.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.