Tilbud til mental sundhed bliver landsdækkende
I løbet af 2025 kan børn og unge modtage ensartet og tidlig behandling og støtte, når de oplever psykisk mistrivsel og ikke har behov for psykiatrien.
Det er resultatet af, at alle regioner og størstedelen af landets kommuner nu er med i det tværsektorielle samarbejde STIME (tværsektorielt samarbejde om børn og unges mentale sundhed).
STIME blev oprindeligt udviklet i Region Hovedstaden og var et partnerskab mellem syv kommuner og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden. Men efter projektets afslutning i foråret 2022 valgte regionen at fortsætte samarbejdet med en ambition om at udbrede det til mindst 16 hovedstadskommuner i 2025.
Målet er for længst blevet opfyldt, og i dag er 27 kommuner med i projektet. Samlet set er mindst 90 af landets kommuner med inden udgangen af 2025.
Høj tilfredshed
Den høje tilslutning til projektet vækker begejstring hos formand for Social- og psykiatriudvalget, Peter Westermann (SF), der fortæller, at formålet med investeringen i STIME var at forebygge alvorlige psykiske problemer og styrke børn og unges mentale sundhed i flest mulige af regionens kommuner:
- Vi har set store fordele ved en forebyggende indsats i kommunerne frem for at vente, til børn og unge får det så dårligt, at psykiatrien bliver nødvendig. Derfor er vi ikke alene stolte af, at STIME hjælper mange børn og unge i hovedstaden, men bestemt også af, at det nu bliver tilgængeligt i hele landet, hvilket vider om, at alle regioner er interesserede i at stå sammen om denne vigtige opgave, siger han.
Og angiveligt har de resterende kommuner godt i vente.
En evaluering af STIME viser nemlig, at der er høj tilfredshed blandt familierne og de mere end 3.400 børn og unge, der indtil videre har fået hjælp i deres kommune.
STIME
- STIME hjælper børn og unge i alderen 3-17 år, der er i psykisk mistrivsel og påvirket på deres funktionsni-veau. Børn og unge med behov for psykiatrien er ikke i målgruppen.
- Det er kommunerne, der lokalt screener børn og unge til STIME samt varetager indsatsen. Hvis STIME ikke er relevant, kan kommunen ved behov henvise barnet/den unge videre til hjælp i for eksempel kommunen eller psykiatrien.
- Behandlingen er foreløbigt organiseret i fem spor, der afspejler forskellige målgrupper:
- Når svære følelser fører til selvskade.
- Når tanker om krop og mad fylder for meget.
- Når bekymring eller tristhed fylder for meget.
- Når uro, opmærksomhed eller impulsivitet er en udfordring.
- Når gentagne tanker og handlinger tager styringen.
Kilde: Region Hovedstaden
ap
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.