dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Udredningsgaranti - til sygeplejerskernes frustration og undren

Sygeplejersker beskriver lægemangel, dårlig kvalitet og 'fluebens-psykiatri' - og er langt fra stolte over, at Syddanmark har laveste omkostninger pr. psykiatri-patient
8. JUL 2014 12.15

SYDDANMARK: Den syddanske voksenpsykiatri og børne- og ungdomspsykiatri har været under pres hele foråret - og er nu også kommet på dagsordenen i det politiske udvalg i regionen.

To elementer var tilsyneladende med til at få de utilfredsstillende forhold frem i lyset: At Region Syddanmark indførte udredningsgaranti på 30 dage - halvandet år før resten af Danmark. Samt at regionen i november 2013 i en pressemeddelelse med overskriften Syddansk psykiatri i top udtrykte stolthed over, at  Syddanmark har den laveste udgift pr. indbygger - både i voksenpsykiatrien og i børne- og ungdomspsykiatrien.

'Det er flotte tal, som medarbejderne har al grund til at være stolte over', blev regionsformand Carl Holst (V) citeret for. Men ligefrem stolte var sygeplejerskerne på Psykiatrisk Afdeling i Vejle ikke. I marts skrev de til regionspolitikerne, hvordan de føler sig sparket 30 år tilbage i tiden. Her er et centralt afsnit:

'Nogle af de tiltag I beslutter kan tolkes således, at vores opgave i virkeligheden er hurtigst muligt, at få patienterne ud af regionens budgetområde. Det er således for
os decideret grotesk, pinligt og voldsomt provokerende når Regionrådsformand Carl Holst stolt udtaler, at (frit citat) 'Region Syddanmark er den region, der har de laveste omkostninger pr. psykiatrisk patient.' Desværre kan stoltheden over det arbejde, vi har brændt for i så mange år efterhånden ligge på et lille sted. Det er dybt frustrerende at føle, at vi i dag er ansat på en 'fabrik', hvor der stort set kun er fokus på, at producere flest mulige ydelser til den laveste pris. Ja det er vitterligt det sprog der bruges i dag: produktion, ydelser, effektivitet osv. Patienter med en svær psykiatrisk lidelse kan ikke
forceres gennem undersøgelser, udredninger, samtaler, diagnostik og behandling. Det kræver tid og et fagligt dygtigt, erfarent, veluddannet, og engageret personale, som ikke udelukkende klarer sig ved hjælp af spørgeskemaer, tests, registreringslister og medicin.'

Skueværdier der tæller?

Sygeplejerskerne i Vejle er ikke mindst kritiske over for udredningsgarantien, som de mener risikerer usikre og forhastede diagnoser og for mange en
mangelfuld og sparsom opfølgning. De undrer sig meget over, at den skal gennemføres netop nu, hvor der er katastrofal mangel på speciallæger i psykiatrien og hvor afdelingen dagligt mærker manglen på læger.

De kalder det fakta, 'at rigtig meget af vores tid bruges på dokumentation, registreringer m.m. og mindre tid bruges med patienterne. Vi føler, at vi rent fagligt kan mere, end vi får mulighed for at praktisere i hverdagen. Det er blevet en gang 'fluebens psykiatri, og vi synes det er trist og bekymrende, at det tilsyneladende her i Region Syddanmark kun er skueværdierne der tæller.

I brevet problematiserer de forestillingen om at kunne forbedre kvaliteten med nye krav, registreringer, skemaer og tjeklister. og advarer mod stress, frustration og utilsigtede hændelser.

Ekstraordinær indsats

I april fik sygeplejerskerne svar fra Psykiatri- og Socialudvalget underskrevet af udvalgsformand Thies Mathiasen (DF), der anerkender medarbejdernes frustrationer, men samtidig mener, at kvaliteten i psykiatrien ser ud til at være i orden - bl.a. ifølge patienttilfredshed og antal genindlægelser er på niveau med de andre regioner.

Politikerne anerkender en helt ekstraordinær indsats fra medarbejderne under implementeringen af udredningsretten, ønsker ikke 'usikre og forhastede diagnoser' som følge af udredningsgarantien og accepterer, at komplicerede lidelser kan tage længere tid at skabe overblik over.

På sit møde i maj havde udvalget temadrøftelse om bl.a. den sag - og fik gennemgået fra den lokale ledelse, hvilke initiativer, der bliver taget for at løse problemerne.

Læs både sygeplejerskernes brev og politkernes svar under pkt 1 her.

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.