dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Vinderkommuner tager penge fra taberkommuner
Foto: Wolfgang Flamish / Zefa / Polfoto.

Vinderkommuner tager penge fra taberkommuner

Når det store lotteri i sundhedssektoren 'kommunal medfinansiering' hvert år gøres op, kan heldige kommuner trække penge ud af kassen fra mindre heldige kommuner
20. NOV 2015 11.25

Den kommunale medfinansiering stiger år for år, og med de stigende indbetalinger følger også en større ulighed mellem kommunerne. Det skriver Danske Regioner i analysemagasinet Regio.

Ikke alle kommuner er lige heldigt stillet, og i nogle kommuner er borgerne i markant mere kontakt med sundhedsvæsenet end i andre.

Samlet set betaler kommunerne godt 20 mia. kr. årligt i kommunal medfinansiering, fordi de skal betale en procentdel af udgifterne, hver gang deres borgere bliver indlagt eller på anden vis er i kontakt med sygehusvæsenet. Det skal de betale, så de har incitamenter til gennem forebyggelse at sikre, at deres borgere er sunde og raske og ikke bliver indlagt mere end nødvendigt. Det præcise beløb fastsættes hvert år i økonomiforhandlingerne mellem regeringen, kommunerne og regionerne.

De seneste år har kommunerne betalt mere i medfinansiering, end de har haft budgetteret med efter økonomiforhandlingerne. De seneste prognoser fra regionerne tyder på, at der i 2015 bliver indbetalt ca. 1,2 mia. kr. mere i kommunal medfinansiering på landsplan, end det er forudsat i økonomiaftalerne. Dermed fortsætter tendensen fra 2014, hvor der blev indbetalt 720 mio. kr. mere end forudsat.

De penge samles i en pulje, der bliver fordelt tilbage til kommunerne. Og det er her, kæden hopper af. For puljen fordeles ikke 1:1 tilbage til de kommuner, der har betalt for meget. Pengene fordeles tilbage via bloktilskudsnøglen. Derfor får nogle kommuner flere penge tilbage, end de har betalt for meget, mens andre får færre.

De fem kommuner, der har 'vinder' flest penge på ordningen i 2014 er:

  • Aalborg, der har 'vundet' 669 kr. pr. indbygger
  • Skanderborg, der har 'vundet' 579 kr. pr. indbygger
  • Rebild, der har 'vundet' 563 kr. pr. indbygger
  • Aarhus, der har 'vundet' 542 kr. pr. indbygger
  • Favrskov, der har 'vundet' 441 kr. pr. indbygger

 

I modsatte ende af tabellen ligger:

  • Halsnæs, der har 'tabt' 946 kr. pr. indbygger
  • Glostrup, der har 'tabt' 817 kr. pr. indbygger
  • Brøndby, der har 'tabt' 761 kr. pr. indbygger
  • Gribskov, der har 'tabt' 703 kr. pr. indbygger
  • Herlev, der har 'tabt' 661 kr. pr. indbygger

En opgørelse viser, at det er de samme kommuner, der år efter år ligger i hver sin ende af tabellen. I både 2012, 2013 og 2014 har Rebild, Skanderborg, Aarhus og Aalborg ligget i top fem, mens Glostrup, Brøndby, Herlev, og Halsnæs er blandt de fem største tabere.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.