dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Vold og trusler får hver femte til at overveje at kvitte job i psykiatrien
Tanja Nielsen, formand for Social og Sundhedssektoren i fagforbundet FOA, kalder på politisk handling for at sikre ansatte på psykiatriområdet bedre.
Foto: FOA

Vold og trusler får hver femte til at overveje at kvitte job i psykiatrien

Medarbejdere har ikke nok viden om udadreagerende borgere i psykiatrien, lyder nødråb fra sektorformand i FOA.
17. JUL 2024 6.57

Hver femte medarbejder, der arbejder inden for psykiatrien eller på specialområdet, overvejer at kvitte jobbet på grund af vold og trusler.

Det fremgår af en spørgeundersøgelse, som fagforbundet FOA har gennemført blandt 400 medlemmer, der arbejder i behandlings- og socialpsykiatrien og på specialområdet. Sidstnævnte omfatter handicap- og døgninstitutioner samt specialskoler.

Undersøgelsen viser også, at fire ud af ti FOA-medlemmer på området inden for det seneste år har oplevet at blive udsat for vold.

Tanja Nielsen, der er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, kalder i en pressemeddelelse tallene for "skræmmende".

- Det er grueligt galt. Det er alt, alt for mange, som oplever trusler og vold, og det er i sig selv udtryk for, at sikkerheden mange steder slet ikke er i orden for de ansatte, siger hun.

Der har den senere tid været flere tilfælde, hvor patienter og brugere af psykiatrien er gået til angreb på personale. Senest blev en læge stukket med kniv på Psykiatrisk Center på Amager i midten af juni.

Mange har dobbeltdiagnoser

Medarbejderne har ifølge Tanja Nielsen ofte ikke tilstrækkelig viden om brugerne af psykiatrien.

- Vi har ikke nok ansatte med tilstrækkelig viden om det nye borgerklientel, som er mere udadreagerende, fordi mange er dobbeltdiagnosticerede og også har et misbrug.

- Det fører til et højt vikarforbrug, og for mange nye ansigter blandt de ansatte gør borgere og patienter utrygge, og nogle bliver også udadreagerende, siger hun.

Flere steder har man indført metaldetektorer og kropsscannere for at højne sikkerheden blandt patienter og medarbejdere i psykiatrien.

Men det er ifølge Tanja Nielsen ren "symptombehandling". Hun efterspørger hurtigere handling fra politisk hold og mener, der skal "langsigtede løsninger" til.

- Her er det helt afgørende, at vi sætter ind med en helhedsorienteret indsats og skaber bedre sammenhæng mellem social- og behandlingspsykiatri og de bedste pleje- og behandlingsforløb for mennesker med psykiatriske lidelser, siger Tanja Nielsen.

Spørgeundersøgelsen blandt FOA-medlemmerne er gennemført i perioden 20. juni til 2. juli 2024.


/ritzau/dotn

 

Tekst gennemskrevet og rubrik ændret kl. 09.13

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.